Békési Pálinkafőzde

Bérfőzés

Bérfőzés

500 literes hagyományos (kisüsti) kétlépcsős lepárló berendezés, gőzfűtéses rendszerrel az egyenletes lepárlás érdekében. Beépített mosó berendezéssel. Cefreszivattyús betöltés. Minimum főzési kapacitás 300 liter gyümölcscefre vagy törköly. Kisebb mennyiségű gyümölcs lepárlására is van lehetőség, ebben az esetben több kisebb tételből tevődik össze az 500 liter gyümölcs cefre. A bérfőzetők által behozott magozatlan szilvacefrét főzés előtt minden esetben magozzuk. A bérfőzésben előállított pálinkákat ugyan azzal a szaktudással és odaadással készítjük, mint a Békési Pálinka Zrt. termékeit. A bérfőzött pálinkákat 50%-40% alkohol tartalom között igény szerint állítjuk be. A 48%-tól alacsonyabb alkoholtartalmú termékeket hőkezelés után szűrjük, ez nem képez plusz költséget a bérfőzető részére. A bérfőzdében továbbá van lehetőség saját pálinkájának lepalackozására, cefrekészítési tanácsadásra, gyümölcsvásárlási lehetőségre.

Főzési díj

1 liter 50%V/V-os pálinkára vonatkoztatva:   1.800 Ft/liter (ÁFA-val együtt).
A főzési díj tartalmazza az alkoholfok beállítását, mely szükség szerint hideg kezelést, szűrést és a főzető edényébe történő kimérést.

Minimális főzési díj:   9.000 Ft (ÁFA-val együtt).
Amennyiben a cefre főzési hozama nem éri el az 5 liter mennyiséget!

Pálinkafőzésre időpont egyeztetése szükséges: +36 30 422  3712 vagy fozde(at)bekesipalinka.hu

Palackozási, címkézési lehetőség

A lefőzött pálinkát, igény esetén ágyazzuk, fahordóban érleljük, palackozzuk, egyedi címkével ellátjuk.


Miből készül a jó pálinka?

A pálinka, az EU földrajzi eredetvédelmi szabályainak megfelelően, csak Magyarországon termett gyümölcsből, szőlőből vagy szőlő törkölyéből készíthető!

A pálinka alapanyagai

A cefrézendő gyümölcs legyen érett, egészséges, tiszta, olyan, amit szívesen meg is ennénk! Az érés során, a cukortartalom növekedésével párhuzamosan fejlődik az illat és az aroma. Az éretlen gyümölcs alacsony erjeszthető cukortartalmú és aromaanyagokban szegény, aminek következtében jellegtelen alacsony, kisebb mennyiségű pálinka főzhető belőle. Fontos, hogy a romló, hibás terméseket ki kell válogatni és az ág, levél, szár, valamint egyéb szennyeződésekkel együtt le kell távolítani, mert pálinkahibát fog okozni. A szennyeződött, földes gyümölcsöt meg kell mosni.

A jó cefre elkészítése

A gyümölcs begyűjtésekor ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs egészséges, és legalább 85-90%-ban érett legyen. Az éretlen gyümölcs cukortartalma alacsony, íze, illata nem elég karakteres. A penészes, rohadt, földdel, homokkal szennyezett, sérült, törődött szemeket tegyük külön. Levelek, ág és gallydarabok, fű, gyomnövény lehetőleg ne kerüljön a gyümölcs közé. Amennyiben fontos az azonos fajtájú gyümölcs cefrézése, más fajtát ne keverjünk hozzá.

Mosás

A mosással a gyümölcs felületéről eltávolítjuk a földet, homokot, a növényvédőszer-maradványt, káros mikroorganizmusokat. A kiválogatott gyümölcsöt ivóvízzel permetezve mossuk le vagy mártsuk bele. A vizet cseréljük, ha szükséges.

Magozás

A csonthéjas gyümölcsök magját el kell távolítani (cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, szilva). Ha a cefrében nagy mennyiségben van jelen a mag, a pálinka keserű ízű lesz, a hidrogén-cianid mennyisége pedig nagyobb lesz a megengedett értéknél.

A csonthéjas gyümölcsök pálinkaaromájához szükséges mag íz is. A cefrébe a sértetlen, kimagozott mag 20-25%-át vissza kell tenni.

Aprítás, zúzás

Ezzel a művelettel a gyümölcsben lévő sejtfalakat szakítjuk fel azért, hogy a sejtnedvben lévő cukrot az élesztő alkohollá tudja erjeszteni. 

 Az erjedés során bekövetkező változások

Az előerjedés folyamán megy végbe az élesztősejtek elszaporodása. Megkezdődik a cukorbontás és a szén-dioxid fejlődése. A cefre enyhén buborékos, a hőmérséklete emelkedik. A főerjedés alatt az előerjedéskor elszaporodott, nagy mennyiségű élesztősejt megkezdi a cukor lebomlását. Amint elfogy az oxigén, megindul az alkohol képződése. A cefre hőmérséklete és térfogata növekszik. Erős habzás tapasztalható, amit a cefrében megjelenő szén-dioxid okoz. Az utóerjedés alatt csökken a hőmérséklet és a szén-dioxid fejlődése, megszűnik a cefre élénk mozgása.

A cefre erjedési (forrási) ideje

Elő-, fő-, utóerjedéssel együtt kb. 10-14 nap. Az ilyen módon elkészített édes cefre érett cefrévé válik, amely kifőzetésre alkalmas. Az érett cefre, ismertetőjegye, hogy gyümölcsre jellemző- és alkohol illatú, valamint a cefre két részre válik az edényben:

  • felül egy gyümölcsös „bunda” réteg
  • alul egy folyékony réteg
  • sűrű lekvár, vagy ivó joghurt állagú!

Pálinkafőzetés folyamata

  1. Bejelentkezés pálinkafőzetésre – személyesen (BPC), telefonon (+36 70 946 8321 vagy +36 30 422 3712)
  2. Cefre átvétele – a szeszfőzdében kollégáink segítségével átadják a gyümölcscefrét
  3. Dokumentumok – Lakcímkártya, adókártya, tárgyévben eddig főzetett pálinkák származási igazolványai (ha idén már főzetett)
  4. Pálinka átvétel – Az elkészült pálinkáról származási igazolványt (Bérfőzető példánya) állítunk ki, mely igazolja a pálinka eredetét. A dokumentumot kérjük, őrizze meg, mindaddig szüksége lesz rá, míg el nem fogy. 10 folyóliternél nagyobb mennyiség szállítása során, szükséges igazolni az eredetét, a származási igazolvánnyal. A dokumentum 15 évig érvényes.