Békési Pálinkafőzde

Bemutatkozás

A Békési Pálinka Zrt. a Békési család vállalkozása, melynek története 1984-ben kezdődött, amikor Békési Zoltán és édesapja elsőként lépett be a magánfőzetők táborába és egy új főzdét építettek Békés város csatárkerti részében.

Ekkor még magánvállalkozóként, mint bérpálinka-főzők tevékenykedtek. Három évvel később lehetőségük adódott arra, hogy a szomszédos sarkadi cukorgyár gőzmozdonyát megvásárolják. Ekkortól a már 90 éves öreg „kacsa” segítségével, vagyis gőzével fűtötték az üstöket, mely látványnak is különleges volt. Mivel az út közelében volt, nagyon sokan megálltak, hogy megcsodálják. 1991-ben eljött az idő, hogy céget alapítsanak Békési és Fia Bt. néven és innentől már kereskedelmi pálinkát is főztek. Az országban elsőkként kezdték újra gyártani a 0,05 literes kiszerelésű pálinkákat.

Egészen 1996-ig főtt a csatárkertben a pálinka, de a kicsi, elavult főzde ideje kitelt: kibérelték, majd 1993-ban megvásárolták a Gőzmalom soron lévő pálinkafőzdét, ahol folytatták a bér-és kereskedelmi pálinkafőzést. Itt nagyobb kapacitás és raktározás mellett lehetségessé vált nagy mennyiségű pálinka előállítása. A megnövekvő lédig és palackos értékesítés szükségessé tette, hogy a Bt. átalakuljon részvénytársasággá.

2005. április 1-jétől a Békési Pálinka Rt. (az új törvények szerint ma már Zrt.) foglalkozik pálinka gyártásával, palackozásával és értékesítéssel.

Magyarország egyik meghatározó, legismertebb pálinkafőzdéjévé váltak.

A cég a kirándulók felé is megnyitotta kapuit, hiszen 2003. szeptember 12 óta a Békési Pálinka Megállóhely várta a látogatókat. A főzde mellett a gőzmozdony mellé vásárolt büfé kocsiból és tehervagonból alakították ki a pálinkakóstolót és múzeumot.

A megnövekvő látogatói forgalom szükségessé tette egy nagyobb és korszerűbb kóstoló- és bemutatóhely létrehozását. Békés belvárosában található ez a csodálatos műemléképület, mely eredetileg zsinagóga volt. Ebben az épületben kelt életre a Békési Szilvapálinka Centrum (BPC).

A Békési Szilvapálinka Centrum (BPC) a Békési Pálinka Zrt. beruházásában készült, átadása 2011. júniusban valósult meg.


Kapcsolódó hivatkozás:

https://bekesipalinka.com/site/category/bekesi-palinka-centrum/